Izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Margečan

U subotu 01.04.2023. je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Margečan. Uz brojne članove i 23 pripadnika ženske i muške ekipe mladeži, sjednici su prisustvovali i gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, te predstavnici susjednih i prijateljskih društava. Financijsko izvješće i plan je podnio predsjednik Društva Davor Đuras, dok je izvješće o radu i plan rada predstavio zapovjednik Mario Lacković.

U prošloj godini je Društvo bilo jako aktivno, pa se već početkom godine radilo na preuređenju dvorane i kuhinje, pri čemu je napravljena toplinska izolacija stropa, zamijenjena je stara rasvjeta sa LED rasvjetom, te je cijeli prostor osvježen novom bojom. Operativci i ostali članovi su kroz godinu odrađivali redovne aktivnosti, kao što je održavanje opreme i vozila, provođenje taktičkih i pokaznih vježbi, podjela kalendara, ali najveći je naglasak stavljen na rad s djecom i mladeži. Ženska ekipa mladeži je sudjelovala na državnom natjecanju, kao i na drugim kup natjecanjima zajedno sa muškom ekipom mladeži i 3 ekipe pomlatka, pa se u ljetnim mjesecima radilo sa 50-tak djece i mladeži. Ekipe su na svim natjecanjima postigle vrlo dobre rezultate.

Od intervencija po pozivu su odrađena 3 požara otvorenog prostora, sanacija krovišta škole nakon nevremena, te u 2 navrata uklanjanje stabala sa prometnice. Pod ostalim intervencijama su odrađena 2 kontrolirana spaljivanja, ispumpavanje vode iz bunara te dežurstvo na groblju. Odrađena je i provjera spremnosti operativaca od strane županijskog i gradskog zapovjednika na društvenom domu u Osečkoj. Operativci su također krajem godine sudjelovali na javnoj pokaznoj vježbi svih žurnih službi grada Ivanca, koja je održana na srednjoj školi u Ivancu.  

Prošle godine je nabavljena oprema u ukupnoj vrijednosti oko 88.500,00 kn, pa je tako kupljen dišni aparat Dräger sa leđnim nosačem i čeličnom bocom, 4 para vatrogasnih čizmi Haix, 2 stalka sa signalizacijom za vježbe mladeži, radna odjeća i obuća za mladež, a putem Fonda solidarnosti EU je nabavljeno 5 kompleta interventnih odijela, 5 vatrogasnih kaciga i 5 pari vatrogasnih rukavica.

Za dugogodišnji rad i zalaganje u vatrogastvu 6 članova je primilo spomenicu za 10 godina, 2 članice za 20 godina, te 1 član za 40 godina, a dodijeljene su i 2 brončane i 1 srebrna medalja. Mladež je početkom ove godine pohađala osposobljavanje te je ovom prigodom 20 pripadnika mladeži primilo diplome i znamenja vatrogasne mladeži.

Na kraju sjednice okupljenima su se s nekoliko riječi obratili i gosti, pa je tako Zdenko Đuras  predsjednik VZG Ivanec, koji je ujedno i sam član DVD-a Margečan, pohvalio rad svog matičnog društva, naročito rad sa mladima. U svom obraćanju je spomenuo i potrebu uređenja dvorišta, te problem kojeg DVD ima sa starim i istrošenim kombi vozilom. Istaknuo je da je Zajednica u svom višegodišnjem planu predvidjela određena sredstva za nabavu kombi vozila, ali zbog rastućih cijena ta sredstva više neće biti dovoljna, te se nada da će se određeni iznosi nabaviti i iz drugih izvora.

Tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije je također pohvalio rad Društva, naročito s mladima, te zaželio svim članovima puno uspjeha u radu, te mladima visoke pozicije na predstojećem gradskom, županijskom i ostalim kup natjecanjima.

Gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić je napomenuo da su vatrogasci, uz policiju i vojsku, jedina organizirana operativna snaga i koji u svakom trenutku mogu priskočiti u pomoć građanstvu kada to nedaće bilo kakve vrste zahtijevaju. Zbog toga je važno ulagati u vatrogastvo, te je još jednom naglasio da je Grad sklopio sporazum sa Zajednicom, kojim je osigurano višegodišnje financiranje vatrogastva na području grada, a sve u svrhu adekvatnog opremanja i zanavljanja potrebne opreme i vozila. Također je naglasio važnost rada sa mladima, jer se na taj način osigurava opstanak i daljnji razvoj vatrogastva.

Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje u neformalnom ozračju do dugo u noć.

Keep Reading

PreviousSljedeće