POVIJEST

Ime naselja Margečan nesumnjivo potječe od imena zaštitnice župne crkve svete Margarete i centar je župe u koju spadaju još i naselja Seljanec, Osečka, Gačice, Stažnjevec, Ivanečka Željeznica, Lukavec, Škriljevec, Završje, Filipići, Cerje Tužno, Tužno, Lovrečan i Radovan. Smjestio se u dolini rijeke Bednje okružen prekrasnim zelenim bregima. U mjestu su ljudi oduvijek bili entuzijastični i poduzetni. Bilo je tu raznih obrtnika: kovača, bačvara, stolara, postolara, krojača, mljekara… Tako se ukazala i potreba za osnivanjem dobrovoljnog vatrogasnog društva.

U svibnju 1955. godine podnesen je zahtjev za registraciju DVD-a, a u srpnju iste godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Margečan je i osnovano. Prvi predsjednik Društva  bio je Franjo Brežnjak, prvi zapovjednik bio je Martin Đuras, a neki od članova osnivača bili su Vjekoslav Đuras, Lacković Stjepan, Zagorec Izidor, Vidaček Josip, Vidaček Mirko, Jaklin Josip, Brežnjak Stjepan, Brežnjak Ćiril, Vidaček Slavko, Lacković Milan.

Od svojih ranih početaka društvo se aktivno uključilo u društeni život mjesta Margečan, Seljanca, Osečke, Peca, Željeznice i naselja Čovrani organizirajući razne proslave i zabave. Prema povijesnim podacima uspješno su surađivali i sa okolnim vatrogasnim društvima i u ono vrijeme sa Osnovnom školom Margečan. U izgradnju vatrogasnog doma Dobrovoljno vatrogasno društvo Margečan kreće samostalno 1956. godine.

U proteklom razdoblju Dobrovoljno vatrogasno društvo je sudjelovalo u gašenju nekoliko većih požara, od kojih je jedan bio i u Margečanu. Članovi društva aktivno sudjeluju i u vatrogasnim vježbama, od kojih je jedna održana i u Vidovcu. Nakon uspješnog početka slijedi teško razdoblje za DVD Margečan. Od 1965. godine pa sve do kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća, članovi se bore za opstanak DVD-a. Tadašnje lokalne vlasti u sastavu mjesne zajednice Radovan oduzimaju DVD-u vatrogasni dom i daju ga na korištenje firmi „Zagorjeplet“. DVD-u ostaju samo podrumske prostorije za opremu. Iako je „Zagorjeplet“ osigurao stanovnicima Margečana egzistenciju, oduzimanje vatrogasnog doma bio je velik i težak udarac za DVD sa kojim se bore i dugi niz godina. Kroz to razdoblje članovi društva gube jedino što su imali, samostalno izgrađeni vatrogasni dom, te vatrogasnu pumpu SAVICA, koja je u to vrijeme bila rashodovana i preseljena u susjedni DVD. Iako se društvo u to vrijeme našlo u bezizlaznoj situaciji, ipak je ostala nekolicina članova u dobroj vjeri i ljubavi prema vatrogastvu, te su oni i najzaslužniji što Dobrovoljno vatrogasno društvo djeluje još i danas.

U društvo dolaze mlađi članovi koji sa velikom željom i entuzijazmom žele da Dobrovoljnom vatrogasnom društvu podare sjaj i mjesto koje sam Margečan i zaslužuje. Te godine, 1978. sastaju se gospodin Krznar Martin, Đuras Dragutin i Vidaček Ivan sa vjerom kako će pokrenuti društvo da intenzivnije radi i ostvaruje razultate, što im je i uspjelo. Gospodin Krznar Martin i njegovi suradnici okupljaju oko sebe članove koji i obilježavaju rad društva u narednom razdoblju.

U razdoblju koje slijedi imali su težak put, no iako bez novaca i vatrogasnog doma, uspjeli su nadmudriti sve nedaće i postavili Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Margečan dobar temelj za budućnost. Pošto u ono vrijeme dobrovoljno vatrogastvo nije bilo financirano iz državnog proračuna, članovi su bili primorani svojim radom opskrbiti društvo minimalnim financijskim prinosima da može djelovati, te su tako svake godine organizirali vatrogasne zabave u dvorištu u vrijeme proslave naše zaštitnice župe Svete Margarete, na Margetinju u Margečanu. Dugi niz godina članovi društva navedenu su manifestaciju organizirali i odrađivali što im je uvelike pomoglo da bi društvo u tim financijski teškim vremenima i opstalo. U to vrijeme vatrogasni dom bio je u rukama Zagorjepleta sa čime se članovi DVD-a nikako nisu mirili, već sa čvrstim stavom i željom kreću u vraćanje onoga što im je oduvijek i pripadalo, na kraju krajeva što su sami članovi i izgradili. Navedeno nam uspijeva tek krajem 90-tih godina kad smo svoj dom morali kupiti od tadašnjeg vlasnika.

DVD Margečan već je u ono doba imao minimum opreme koje je bilo neophodno za obavljanje vatrogasne djelatnosti. Nabavku opreme financirali su iz zaređenog novca sa organiziranih vatrogasnih zabava na Margetinje, tako su i kupili prvi agregat marke „SORA“, te nedugo nakon tog i prvo kombi vozilo „ZASTAVA 850“.

Sredinom 80-tih godina snalažljivošću članova DVD-a Margečan izgrađeno je i asfaltirano školsko igralište u Margečanu. Oduvijek je DVD imao dobar odnos sa Područnom školom Margečan pa tako aktivno svi članovi sudjeluju i u adaptaciji škole, krečenjem, te seljenjem iste u prostorije župne dvorane.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u drugoj polovici 80-tih, te početkom 90-tih godina priključuje se sve veći broj članova, te aktivno sudjeluju u natjecateljskome dijelu i u vatrogasnoj djelatnosti zaštite od požara. Rad sa podmlatkom intenzivnije kreće početkom 90-tih godina kad je DVD imao natjecateljske ekipe u svim uzrastima. U tome razdoblju ekipe bilježe zavidne rezultate na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima, pri čemu treba istaknuti sudjelovanje ženske ekipe mladeži na državnom natjecanju u Čakovcu 1998.godine.

Krajem 90-tih, dotrajalo vatrogasno vozilo zamjenjuje se kombi vozilom TAM 75 za prijevoz opreme, kupljeno od DVD-a Ivanec.

Zbog velike potrebe za vozilom za prijevoz ljudi, 2015.godine je nabavljeno rabljeno kombi vozilo marke Renault Master, koje je financirano vlastitim sredstvima iz donacija i sredstvima namijenjenim za nabavku vatrogasne opreme.

Nakon nabavke kombi vozila, počelo se razmišljati o podizanju operativnosti Društva, te se krenulo u traženje adekvatnog navalnog vozila. Budući da je DVD Margečan u to vrijeme bilo jedino Društvo u Zajednici bez vode na kotačima, uz financijsku pomoć Grada Ivanca se 2019. godine krenulo u nabavu navalnog vozila. Krajem 2019. nabavljeno je vozilo Iveco EuroCargo 130 E23, sa spremnikom vode od 3000 l, te je u potpunosti opremljeno vatrogasnom opremom.

Vatrogasci80tih